Voor wie?

voor-wie-bgVoor wie is oefentherapie geschikt?

Oefentherapie kan voor verschillende problemen zorgen voor verlichting en oplossing van de klachten. Klik op een van de onderstaande problemen / klachten voor meer informatie.

Slaapstoornissen voor volwassen en kinderen

Slaapoefentherapie
Een slaapstoornis is niet alleen een nachtelijk probleem, het uit zich op den duur ook in een verminderd dagelijks functioneren. Invloeden van de dag lopen door in de nacht en vervolgens zullen de gevolgen van een slechte nachtrust doorlopen in de volgende dag. De slaapoefentherapeut benadert de slaapproblemen dan ook vanuit een 24-uurs visie. Systematisch worden de onderliggende oorzaken en patronen van het slaapprobleem op biologisch, psychologisch en sociaal vlak inzichtelijk gemaakt, aangepakt en opgelost. Ook bieden wij nazorg (na behandeling in het slaapcentrum) voor apneu, restless legs en parasomnieën. Slaapoefentherapie streeft ernaar om de slapeloosheid zelf en de klachten als gevolg van slapeloosheid dusdanig te verminderen dat beperkingen in het sociaal of beroepsmatig functioneren zijn verminderd of opgeheven. De klachten, als gevolg van een slaapprobleem, kunnen zijn: vermoeidheid overdag, concentratieproblemen, pijn, piekeren, angst, inslaapproblemen, doorslaapproblemen, te vroeg wakker worden, niet uitgerust wakker worden.

Slaapoefentherapie_logo

Hoofdpijn en spanningklachten

Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Bij de meeste mensen is dit gelukkig van voorbijgaande aard. Er worden verschillende soorten hoofdpijn onderscheiden, waarvan migraine en (spier-)spanningshoofdpijn het meest bekend zijn. Hoofdpijn kan in periodes voorkomen of een meer chronisch karakter hebben; (spier-)spanningshoofdpijn is met behulp van een oefentherapeut goed te beinvloeden. Kenmerkend voor (spier)spanningshoofdpijn is een drukkend beklemd gevoel om het hoofd (strakke band, helm), dat zowel aan één als aan beide zijde voor kan komen. Vaak gaan deze klachten gepaard met een gespannen gevoel in nek en schouders. Meestal is er geen sprake van misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Duizeligheid of wazig zien komt wel regelmatig voor.

Rug- en bekkenklachten

Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien volwassenen minstens eenmaal in hun leven rugklachten krijgen. Bij 5 tot 10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden. Echter, bij de overige mensen (90-95%) is de oorzaak niet duidelijk. De lage rugklachten kunnen dan veroorzaakt worden door een verkeerde houding, overbelasting, spanning, een slechte conditie of verkeerd gebruik van de rug. Door bijvoorbeeld zwangerschap kunnen er bekkenklachten ontstaan. Er kan pijn ontstaan in het gebied van de lage rug, het stuitje, de liezen, het schaambeen en/of de zijkanten van de bovenbenen. Vaak begint de pijn als er (te) lang in dezelfde houding gezeten is of na (te) zware lichamelijke inspanning. Ook kunnen bewegingen zoals het omdraaien in bed, traplopen, uit de auto stappen of opstaan uit een stoel pijnlijk zijn.

Arm-, nek-, en schouderklachten

Klachten aan armen, nek en/of schouders komen veel voor. Meestal vormen een verkeerde houding, overbelasting of spanningen een belangrijke oorzaak. Typische arm, nek of schouderklachten kunnen voortkomen uit een verkeerde werkhouding aan een computerwerkplek. Daarnaast zijn er ook sportblessures, zoals een tennisarm, waarvoor u bij een oefentherapeut aan het juiste adres bent. Maar ook kunnen de klachten het gevolg zijn van een afwijking aan de wervelkolom of van een (chronische) aandoening.

Ademhalingsklachten

De ademhaling is een belangrijk onderdeel in het dagelijks bewegen en zo ook in het lichamelijk en geestelijk functioneren. Ademen doen we onbewust. Toch kan er door diverse oorzaken, bijvoorbeeld benauwdheid door allergie, astma, longafwijkingen zoals longemfyseem en hyperventilatie, de ademhaling niet goed verlopen. Het lichaam kan uit balans raken door de negatieve effecten van een verstoring van de ademhaling door (over)spanning of pijnklachten. Symptomen als duizeligheid, hartkloppingen, benauwdheid of moeite met doorademen kunnen optreden. Duurt zo’n situatie te lang dan loopt u het risico in een vicieuze cirkel te belanden waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren. Het is erg belangrijk dat u leert een dergelijke situatie te doorbreken en te voorkomen.

Arbeidsrelevante klachten

Arbeidsrelevante klachten zijn klachten die het werk negatief beinvloeden, waardoor iemand zijn werkzaamheden niet of maar gedeeltelijk kan uitvoeren. Arbeidsrelevante klachten kunnen ontstaan door het werk, maar bijvoorbeeld ook als gevolg van sport of hobby’s. Daarnaast kan een (chronische) aandoening een rol spelen. Bekende voorbeelden van arbeidsrelevante klachten zijn lage rugklachten en RSI.

Heup-, knie- en voetklachten

Klachten aan de gewrichten in de benen kunnen verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: slijtage, overbelasting, terugkerende sportblessures, verkeerde stand of verkeerd of onvoldoende gebruik van de beenspieren. Een gunstige houding begint vaak met een goede stand van de benen, knieen en voeten ten opzichte van het lichaam.

Houding of bewegingsklachten

Een afwijkende houding en/of afwijkende bewegingen kunnen veroorzaakt worden door de bouw van uw skelet of door problemen in uw motoriek. Maar ook gewoontes kunnen leiden tot een slechte houding en verkeerde bewegingen. Dit heeft met (aangeleerd) bewegingsgedrag te maken. De oefentherapeut is de aangewezen deskundige op dit gebied. Zij/hij helpt u met het verbeteren van uw houding en uw bewegingen, hierbij wordt rekening gehouden met uw persoonlijke situatie. De oefentherapeut geeft voorlichting, maakt u bewust en leert u uw mogelijkheden om beter te bewegen te gebruiken.

Incontinentieklachten

Urine-incontinentie is het ongewild verliezen van urine of het niet kunnen ophouden van urine. Er zijn verschillende vormen van incontinentie, de belangrijkste zijn: inspanningsincontinentie en aandrangincontinentie.

Inspanningsincontinentie wordt ook wel stressincontitentie genoemd. Door verslapping van de bekkenbodemspieren kan ongewild urineverlies optreden bij inspanning, onder andere bij hoesten, niezen, tillen of sporten.

Aandrangincontinentie wordt ook wel urge-incontinentie genoemd (naar het engelse urge dat aandrang betekend). Hierbij voelt u vaker aandrang tot plassen door verhoogde prikkelbaarheid van de blaas. Gaat men vaker naar het toilet, dan went de blaas aan steeds minder vulling. U krijgt dan sneller het gevoel dat u moet plassen. Incontinentie kan negatieve effecten hebben die invloed uitoefenen op het werk, huishoudelijke activiteiten, sport, het sociale leven en het seksleven. Daarnaast kunnen mensen met incontinentieklachten zich onzeker voelen, zich schamen of er niet over willen praten.

Chronische aandoeningen

Mensen met een chronische aandoening zoals scoliose, COPD, de ziekte van Bechterew, Multiple Sclerose, Parkinson, Reumatoide Artritis, osteoporose, artrose, de ziekte van Huntington of fibromyalgie, kunnen baat hebben bij behandeling door een oefentherapeut. Chronische aandoeningen kunnen een sterk effect hebben op de kwaliteit van leven en op de kwaliteit van bewegen. Een oefentherapeut kan hier in helpen door u oefeningen aan te reiken waardoor klachten verminderen.